Снимка kashumov.comДори към края на извънредното положение продължава да стои въпросът какви

...
Снимка kashumov.comДори към края на извънредното положение продължава да стои въпросът какви
Коментари Харесай

Продължава да стои въпросът за функциите на НОЩ и в края на извънредното положение

Снимка kashumov.com

Дори към края на изключителното положение продължава да стои въпросът какви са функционалностите на Националния действен щаб. Заповедите за ограничаващите ограничения се разгласяват неразбираемо - най-новата препраща към предходната, тя - към по-предишната, и хората не могат да се ориентират за наличието. Липсва и връзката сред тях и претекстовете за въвеждането на рестрикциите. Гражданите бяха изцяло лишени от опцията да видят закона, с който се уреждат ограниченията, които ще бъдат в действие след изключителното състояние - нямаше издание за публично разискване даже за един ден, той се изстреля непосредствено за разискване в Народното събрание. Днес с него се занимава правната му комисия.

Тези констатации направи ръководителят на правния екип на Програма " Достъп до информация " (ПДИ) адв. Александър Кашъмов при днешното показване на резултатите от годишното изследване на ПДИ за прозрачността на институциите у нас, заяви offnews.bg .

Освен изследването на уеб страниците на 562 институции, рейтингите на дейната бистрота за 2020 година, картата на финансовата и бюджетна бистрота и интегритета на общините за 2020 година и разбор на отговорите на институциите за подадените по електронен път заявки за достъп до информация, ПДИ показа и резултатите от изследването си за достъпа до информация у нас по време на рецесията от Covid-19.

Дефицит на документи

" Въпреки задължението на властта за интензивно информиране на обществото по време на рецесия, към оповестяването на изключителното състояние имаше несъмнено недостиг на документи. Много бързо минаха през очите на жителите: решението на Министерския съвет от вечерта на 12 март; решението на Народното събрание на 13 март за оповестяване на изключително положение; първите заповеди на министъра на здравеопазването; появяването на Националния действен щаб, без хората да знаят каква е неговата роля ", уточни адв. Кашъмов.

Акцентът бе върху медийното отразяване на това какво се случва и това беше ситуацията чак до приемането на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключително състояние - разяснява той.

Според него всекидневните брифинги не би трябвало да бъдат единственият метод на информиране. Направила му усещане и сложната намираемост на документи, изключително при започване на рецесията, последвана от доста усъвършенстване от страна на институциите.

Устни разпоредби без цялостни заповеди

Адв. Кашъмов вижда и проблеми при обличането на управнически решения в административни документи и осъществяването им.

" Устно се анонсираха заповеди на министъра на опазването на здравето, преди да бъдат издадени. Тяхното наличие постоянно беше отчасти, имаше неизясненост или липса на инструкции по използването им " - споделя той.

Като позитивен миг адв. Кашъмов дефинира стартирането на единния информативен потрал за Covid-19, а като уязвимост - обстоятелството, че не всички министерства препращат информация към него.

" Въпреки съществуването на единния информативен портал, най-малко към оня ден, когато излезе бюлетинът на ПДИ, множеството министерства не препращаха към този портал своите интернет страници " - сподели той и добави, че " би трябвало да се предложи още на този стадий институциите да извършват законовите си отговорности и да попълнят с информация своите уеб сайтове, в това число секциите за достъп до информация, добре е и да препращат към единния информативен портал ".

Заповеди - ребуси

" Това, което бележи това изключително време, е, че се ускори публикуването на правни документи, което е значимо, тъй като в една народна власт жителите би трябвало да имат право на достъп точно до документите, в които се дефинират техните права и отговорности ", означи адв. Кашъмов и акцентира основното значение на заповедите на министъра на опазването на здравето. Но точно тук се появява и проблеми.

Първият е, че не всички заповеди на Кирил Ананиев се намират в секцията на единния портал и подредбата им не удовлетворява жителите. А това - от своя страна - затруднява осъществяването на новите условия към тях.

" Например в единния информативен портал има секция, отдадена на ограниченията, където са обобщени ограниченията по наличен за жителите метод, само че вътре ги няма заповедите, които би било много удачно да бъде направено. "

Липсва съответно обявяване в Държавен вестник на тези заповеди - обръща внимание адв. Кашъмов на втория проблем и акцентира, че е редно това да бъде направено. Уви, това обаче не е заложено и в новия проектозакон за изменение на Закона за здравето, който правната комисия разисква през днешния ден и който ще постанови ограниченията, които ще останат в действие и след края на изключителното състояние.

" Прегледах новия план на закон, който се разисква през днешния ден в правна комисия. Няма изясненост да се вкарва обвързване тези заповеди да бъдат обнародвани в Държавен вестник. Нещо, което е редно да бъде предложено ", акцентира адв. Кашъмов.

Стигаме до третия проблем: заповедите са написани по този начин, че в случай че човек чете единствено последната, да не може да се ориентира какво се желае от него. Една заповед препраща и променя предходна, като са представени съответните точки, без да има обединен документ, от който да излиза наяве цялото наличие на това, което е настоящо, което в действие все още. Неясно е и какви са претекстовете за въвеждането на едно или друго ограничаване, по думите на адв. Кашъмов:

" Имаме проблем с това, че липсват консолидирани версии на тези заповеди, т.е. имаме многочислени промени, от време на време те са повече от 10, като последната заповед препраща към няколко предишни и се получава усложнение да се получи визия за цялото наличие.

Липсва и досегаемост до съображенията. Тоест тази обстановка разрешава позволява да не се стимулират обособените заповеди за въвеждане на ограничаващи ограничения. Да, обаче хората би трябвало да знаят за какво се вкарват тези ограничения. Още повече, че когато някой управлява – да вземем за пример полицията – спазването на една такава заповед, тя би трябвало да знае тъкмо каква е задачата, каква е концепцията и какви са претекстовете.

Често пъти тези съображения са изложени в брифингите, само че след изминаване на несъмнено количество време - дни, седмица, повече седмици, тази връзка се раздира, а тя би трябвало да стои настояща, заради което е належащо да има вътрешни линкове, вътрешни връзки сред заповедта и съображенията за издаването ѝ ".

Какво прави НОЩ

Но не е единствено това.

" В избрани моменти има и размиване на отговорността кой стои зад дадена информация. Например и до ден сегашен не е написано в портала Covid-19 кой поддържа неговата актуалности носи отговорността за нея. Продължава да стои въпросът какви са функционалностите на Националния действен щаб, макар че – обръщам внимание, че документът за неговото основаване от страна на министър-председателя е оповестен в секция „ Документи “ в портала, откакто бяха подадени заявки за достъп до информация ", означи адв. Кашъмов.

В отговор на въпрос той уточни във връзка обсъжданите изменения в Закона за здравето, че " нито видяхме план, нито стенограма. Той се появи едвам във вторник и беше пропуснато каквото и да е публично разискване. Ясно е, че в тази обстановка то не може да е просторно, както е по закон, само че това не значи, че заинтригуваните групи би трябвало да бъдат лишени от опцията за мнение ".

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Примери за подправени вести за ковид:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР